خواص

آشنایی با خواص عرق نعنا و ارزش غذایی بی‌نظیر آن

خواص عرق نعناع

نعناع، گیاهی معطر و پرخاصیت است که از دیرباز در طب سنتی جایگاه ویژه‌ای داشته‌است. نعناع تازه، نعناع خشک، دم‌نوش و عرق نعناع از جمله موارد مصرف این گیاه هستند. از بین تمام محصولات این گیاه، عرق نعنا یکی از محصولات پرطرفدار آن است. در واقع خواص عرق نعنا است که باعث محبوبیت روز افزون آن شده. این عرق گیاهی سرشار از ویتامین‌های گروه B، پتاسیم، کلسیم و آنتی‌اکسیدان‌ها است و به همین دلیل، برای بسیاری از بیماری‌ها مفید است.

دسترسی سریع به تیترهای مطالب

از جمله خواص عرق نعناع می‌توان به اثرات ضد باکتریایی، ضدالتهابی، ضد نفخ و مسکن بودن آن اشاره کرد. عرق نعناع همچنین در درمان بیماری‌هایی مانند سرماخوردگی، سرفه، تهوع، سوء هاضمه و مشکلات گوارشی بسیار مؤثر است.

طبع عرق نعنا چگونه است؟ گرم یا سرد؟

عرق نعنا، طبعی گرم و خشک دارد. طبع گرم این گیاه می‌تواند برای افراد سرد مزاج مفید باشد و به گرم شدن بدن آن‌ها کمک کند. همچنین عرق نعنا یا دمنوش این گیاه می‌تواند رطوبت اضافی بدن را دفع و به تعادل مزاج افراد گرم مزاج کمک کند.

البته توجه به این نکته مهم است که مصرف بیش از حد عرق نعنا به خصوص برای افراد گرم مزاج می‌تواند مضراتی را به همراه داشته باشد و منجر به خشکی دهان، یبوست و افزایش غلظت خون شود.

در طب سنتی متناسب با مزاج فرد و طبع این گیاه، از خواص عرق نعنا برای درمان بیماری‌ها مختلف استفاده می‌شود.

طبع عرق نعناع
عرق نعنا، طبعی گرم و خشک دارد.

فواید و خواص عرق نعنا برای درمان بیماری‌ها

از جمله خواص عرق نعنا برای درمان بیماری‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:    

1. تنظیم هورمون‌ها در خانم ها

یکی از خواص عرق نعنا تاثیر مثبت آن بر هورمون‌های زنان است.عرق نعناع می‌تواند به تنظیم هورمون‌های زنانه، به خصوص در دوران قاعدگی کمک کند. مصرف عرق نعناع به کاهش درد قاعدگی، علائم سندرم پیش از قاعدگی و نوسانات خلقی ناشی از تغییرات هورمونی کمک می‌کند.

2. درمان تهوع و استفراغ و دل درد

عرق نعنا می‌تواند به تسکین تهوع و استفراغ، به خصوص تهوع صبحگاهی در دوران بارداری کمک کند. خاصیت ضد اسپاسم عرق نعنا، عضلات معده را آرام و به رفع حالت تهوع کمک می‌کند.

اگر دچار دل درد شدید علاوه بر عرق نعنا می‌توانید دم نوش نعناع را نیز امتحان کنید. برای این کار 1 قاشق نعناع خشک یا مقداری نعناع تازه را به همراه دوتکه پوست نارنج خشک‌شده و نبات با دو فنجان آب بجوشانید. این دم نوش به‌سرعت دل‌درد و اسهال را درمان خواهد کرد.

خواص عرق نعنا برای درمان تهوع و استفراغ و دل درد
عرق نعنا می‌تواند به تسکین تهوع و استفراغ، به خصوص تهوع بارداری کمک کند.

3. تقویت سیستم گوارشی

ترکیب عرق نعنا با گلاب باعث تحریک ترشح آنزیم‌های گوارشی می‌شود، به هضم غذا کمک می‌کند و نفخ معده، دل‌پیچه و سوء هاضمه را از بین می‌برد. همچنین، این عرق خاصیت ضد اسپاسم دارد و عضلات دستگاه گوارش را آرام می‌کند.

4. تسکین دردهای عضلانی و مفصلی

خاصیت ضد التهابی عرق نعنا، می‌تواند به تسکین دردهای عضلانی و مفصلی ناشی از آرتروز، روماتیسم و یا فعالیت بدنی شدید کمک کند. برای این منظور، می‌توانید از کمپرس عرق نعنا یا ماساژ با روغن نعنا استفاده کنید.

5. بهبود مشکلات تنفسی

عرق نعنا به دلیل داشتن خواص ضد التهابی و ضد اسپاسم، می‌تواند به شل شدن عضلات مجاری تنفسی و بهبود تنفس کمک کند. این خاصیت، عرق نعنا را به گزینه‌ای مناسب برای درمان بیماری‌هایی مانند آسم، برونشیت و سرفه تبدیل کرده‌است.

عرق نعنا برای بهبود مشکلات تنفسی
عرق نعناع به شل شدن عضلات مجاری تنفسی و بهبود تنفس کمک می‌کند.

6. درمان بی‌خوابی و ایجاد خوابی آرام

عرق نعنا به عنوان یک آرامبخش طبیعی، می‌تواند به رفع استرس و اضطراب و القای حس آرامش در فرد کمک کند. نوشیدن یک فنجان عرق نعنا قبل از خواب، می‌تواند به بهبود کیفیت خواب و داشتن خوابی عمیق و آرام کمک کند.

7. خوشبو کننده و ضد بوی بد دهان

یکی ازخواص عرق نعناع، از بین بردن باکتری‌های مضر دهان و حلق است که باعث خوشبو شدن دهان و رفع بوی بد آن می‌شود. این خاصیت، به ویژه برای افرادی که به طور مداوم سیگار می‌کشند یا دچار خشکی دهان هستند، می‌تواند مفید باشد.

8. تقویت سیستم ایمنی بدن

یکی از مهم‌ترین خواص عرق نعنا، خاصیت آنتی‌اکسیدانی آن است. به همین دلیل، می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن و مقابله با عفونت‌ها کمک کند. علاوه بر آن، این عرق خاصیت ضد ویروسی و ضد باکتریایی دارد و می‌تواند به پیشگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا کمک کند.

عرق نعنا برای تقویت سیستم ایمنی
یکی از مهم‌ترین خواص عرق نعنا، تقویت سیستم ایمنی بدن است.

9. درمان سینوزیت و گرفتگی بینی

خاصیت ضد التهابی و ضد عفونی کنندگی عرق نعنا، آن را به گزینه‌ای عالی برای درمان سینوزیت و گرفتگی بینی تبدیل کرده است. استنشاق بخار عرق نعنا به باز شدن مجاری تنفسی، رقیق شدن مخاط و تخلیه سینوس‌ها کمک می‌کند و در نتیجه، درد را کاهش می‌دهد.

از آنجایی که این گیاه باعث انسداد در لوله بینی می‌شود برای بیماران مبتلا به آسم بسیار مفید است.

آیا عرق نعنا لاغر کننده است؟

عرق نعنا با تنظیم هورمون‌های بدن، به خصوص هورمون‌هایی که در چربی‌سازی نقش دارند، می‌تواند به کاهش میزان و جریان چربی‌سازی در بدن کمک کند و به دلیل طبع گرم عرق نعنا، می‌تواند به گرم شدن و افزایش حرارت معده کمک کند. این امر به نوبه خود، فرایند هضم غذا را در معده بهبود بخشیده و آن را افزایش می‌دهد. در نتیجه، بدن کالری بیشتری می‌سوزاند و روند چربی‌سازی با کاهش مواجه می‌شود.

افرادی که دچار سردی معده، یبوست یا نفخ معده هستند، به دلیل هضم ناقص غذا، با مشکلاتی در زمینه جذب مواد مغذی و دفع مواد زائد روبرو می‌شوند. یکی از خواص عرق نعنا رفع مشکلات معده و هضم بهتر غذا و جذب بیشتر مواد مغذی می‌شود. در نتیجه، بدن نیاز کم‌تری به دریافت کالری اضافی پیدا می‌کند و روند لاغری تسهیل می‌شود.

البته توجه داشته باشید که برای لاغری و تناسب اندام، باید در کنار مصرف عرق نعنا، رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید و به طور مرتب ورزش کنید و از مصرف بیش از حد عرق نعنا خودداری کنید زیرا مصرف بیش از حد هر ماده‌ای، می‌تواند مضر باشد. همچنین اگر به بیماری خاصی مبتلا هستید، قبل از مصرف عرق نعنا با پزشک خود مشورت کنید.

آیا عرق نعنا لاغر کننده است؟
عرق نعنا با تنظیم هورمون‌های بدن می‌تواند به کاهش وزن کمک کند.

تفاوت عرق نعنا و نعنا فلفلی در چیست؟

با وجود اینکه عرق نعنا و نعنا فلفلی از یک خانواده هستند، تفاوت‌های قابل توجهی در طعم، خواص و کاربرد آن‌ها وجود دارد. عرق نعنا که به طور معمول از نعنا معمولی یا باغی تهیه می‌شود، طعم ملایمی دارد و تندی آن کم است. نعناع فلفلی معمولاً با نام دو آتیشه نیز شناخته می‌شود. چای نعناع فلفلی می‌تواند گزینه مناسبی برای جایگزین عرق نعنا باشد.

اما میزان منتول موجود در عرق نعنا به طور قابل توجهی کمتر از نعنا فلفلی است. به همین دلیل، عرق نعنا بیشتر برای هضم غذا و آرامش معده مصرف می‌شود. در مقابل، نعنا فلفلی یا عرق نعنای دو آتیشه که از پیوند نعنا آبی و نعنا زینتی به دست می‌آید، طعم و عطری شدیدتر و تندتری دارد. به دلیل میزان بالای منتول، خواص عرق نعنا بیشتر است و برای درمان سردرد و میگرن، رفع تهوع، ضد التهاب و تقویت حافظه مفید است.

موارد منع مصرف عرق نعناع

عرق نعناع، علی‌رغم فواید متعددی که دارد، می‌تواند در صورت مصرف بیش از حد یا استفاده آن توسط افراد با شرایط خاص، عوارض جانبی منفی به همراه داشته باشد. در ادامه مطلب به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • مصرف عرق نعناع در افراد مبتلا به اسهال می‌تواند سوزش مقعد را افزایش دهد.
  • مصرف بیش از حد عرق نعناع می‌تواند منجر به سوزش سر دل، خشکی دهان، حالت تهوع و استفراغ شود.
  •  مصرف عرق نعناع در دوران بارداری و شیردهی به مقدار متعادل احتمالاً ایمن است، اما مشورت با پزشک الزامی است.
  • نعناع می‌تواند جریان خون را بهبود بخشد، اما مصرف عصاره نعناع با غلظت بالا در افراد مبتلا به فشار خون بالا، می‌تواند اثر منفی بر فشار خون و افزایش ضربان قلب داشته باشد.
  • مصرف خوراکی عرق نعناع رقیق شده برای کودکان از نظر سلامتی مشکلی ندارد. برای کودکان بالای 8 سال می‌توان از آن بدون ترکیب با آب استفاده کرد.
موارد منع مصرف عرق نعنا
اگر به سوزش سر دل مبتلا هستید، بهتر است عرق نعناع مصرف نکنید.

نحوه مصرف عرق نعنا

بر خلاف داروهای شیمیایی، مصرف عرق‌های گیاهی، بستگی به سن، جنسیت و شرایط سلامتی فرد دارد. در بزرگسالان، معمولاً نصف یا یک فنجان کامل عرق نعنا با آب پس از غذا مناسب است. همچنین برای رفع نفخ و دل درد، مصرف یک لیوان عرق نعنا در هر وعده غذایی توصیه می‌شود. در صورت غلظت بالا، مصرف نصف لیوان کافی است. برای کودکان، ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری عرق نعنا با آب پس از غذا مناسب است.

نحوه صحیح نگهداری از عرق نعنا

به منظور حفظ خواص عرق نعنا باید نحوه صحیح نگهداری آن را بدانید. عرق نعنا را بهتر است در بطری‌های شیشه‌ای دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنید. زیرا نور خورشید می‌تواند خواص عرق نعنا را از بین ببرد. بهتر است عرق نعنا را در یخچال نگهداری و در عرض شش ماه مصرف کنید.

نحوه نگهداری صحیح از عرق نعنا
به منظور حفظ خواص عرق نعنا آن را دور از آفتاب نگهداری کنید.

آنچه از مقاله خواص عرق نعنا آموختیم:

عرق نعناع یکی از محبوب‌ترین محصولات گیاه نعناع است. طبع عرق نعنا گرم و خشک است. این عرق گیاهی در طب سنتی بیشتر برای افرادی که طبع سردی دارند توصیه می‌شود. از جمله خواص عرق نعناع می‌توان به بهبود دل درد، تهوع، تقویت سیستم گوارشی، بهبود بیماری‌های تنفسی، بهبود بی خوابی و تقویت سیستم ایمنی اشاره کرد. مصرف یک فنجان عرق نعناع در روز برای بزرگسالان و یک تا دو قاشق برای کودکان می‌تواند بسیار مفید باشد.

سؤالات متداول:

1. مقدار مصرف عرق نعنا چقدر باید باشد؟

 مقدار مصرف مناسب به عوامل مختلفی مانند سن، سلامتی و شرایط فرد بستگی دارد. به طور کلی، توصیه می‌شود مصرف عرق نعنا را با مقادیر کم شروع کرده و به‌تدریج در صورت نیاز افزایش دهید.

2. آیا عرق نعناع به هضم غذا کمک می‌کند؟

از جمله خواص عرق نعناع، ضد التهاب بودن آن است. چون این عرق از ایجاد التهاب در معده جلوگیری می‌کند، فرآیند هضم غذا بهتر انجام می‌شود.

3. خواص عرق نعناع چیست؟

عرق نعناع در زنان باعث تعادل هورمونی می‌شود. همچنین به کاهش درد آنان در دوره قاعدگی کمک می‌کند. از دیگر فواید آن می‌توان به تسکین علائم استرس و اضطراب، بهبود عملکرد گوارش و رفع مشکلات گوارشی، تنظیم دمای بدن، افزایش انرژی و بهبود کارایی جسمی اشاره کرد.

author-avatar

درباره مریم اصیلی

من مریم اصیلی هستم از مرداد سال 1395 کار ترجمه تخصصی در حوزه‌ی سلامت را شروع کردم و بعدها به عنوان مدیر محتوا در مجموعه به اندام دکتر کرمانی به کارم ادامه دادم؛ علاقه‌ی شدیدی به تولید محتوا دارم و در حال حاضر بیش از 7 ساله که در حوزه‌ی سلامت و تغذیه محتوای تخصصی تولید یا بر محتوای تولید شده نظارت می‌کنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *