خواص

با مهم ترین فواید و خواص ارده آشنا شوید!

خواص ارده

ارده یک ماده رایج در غذاهای محبوب در سراسر جهان از جمله هوموس، حلوا و بابا قانوش است. به دلیل بافت صاف و طعم غنی آن، می‌توان از آن به عنوان دیپ، سس سالاد یا چاشنی استفاده کرد. خواص ارده دارای فهرست طولانی از مواد مغذی و چندین فواید سلامتی است که استفاده از آن را برای هر خانه ضروری می‌کند. این مقاله به بررسی خواص و فواید ارده می‌پردازد. تا انتها با ما همراه باشید.

دسترسی سریع به تیترهای مطالب

فواید و خواص ارده چیست؟

ارده از دانه‌های کنجد آسیاب شده تهیه می‌شود. این ماده مغذی سرشار از مواد غذایی مهم مانند فیبر، پروتئین، مس، فسفر و سلنیوم است و می‌تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی و التهاب را کاهش دهد.

علاوه بر این، مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی نشان می‌دهد که ارده دارای فواید فراوانی برای بدن است. از جمله خواص ارده به موارد زیر اشاره می‌کنیم:

سرشار از مواد مغذی

ارده سرشار از چربی‌های سالم، ویتامین‌ها و مواد معدنی است. در واقع، تنها 1 قاشق غذاخوری (15 گرم) ارده، بیش از 10 درصد از ارزش روزانه برخی از مواد مغذی را تامین می‌کند. یک قاشق غذاخوری (15 گرم) ارده حاوی موارد زیر است:

  • کالری: 90 کالری
  • پروتئین: 3 گرم
  • چربی: 8 گرم
  • کربوهیدرات: 3 گرم
  • فیبر: 1 گرم
  • تیامین: 13 درصد از ارزش روزانه
  • ویتامین  ب۶: 11٪ از ارزش روزانه
  • فسفر: 11 درصد از ارزش روزانه
  • منگنز: 11 درصد از ارزش روزانه

ارده منبع بسیار خوبی از فسفر و منگنز است که هر دو نقش حیاتی در سلامت استخوان دارند. همچنین سرشار از تیامین (ویتامین B1) و ویتامین B6 است که برای تولید انرژی مهم هستند.

علاوه بر این، حدود 50 درصد از چربی موجود در ارده از اسیدهای چرب تک غیراشباع به دست می‌آید. این اسید‌های چرب، خواص ضد التهابی داشته و با کاهش خطر بیماری های مزمن مرتبط هستند.

فواید و خواص ارده چیست؟
ارده سرشار از مواد مغذی و املاح معدنی است.

 سرشار از آنتی اکسیدان

ارده حاوی آنتی اکسیدان‌هایی به نام لیگنان است که به جلوگیری از آسیب رادیکال‌های آزاد در بدن شما کمک می‌کند و می‌تواند خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهد.

رادیکال‌های آزاد ترکیبات ناپایداری هستند و هنگامی که در سطوح بالا در بدن شما وجود داشته باشند، می‌توانند به بافت‌ها آسیب رسانده و در ایجاد بیماری‌هایی مانند دیابت نوع 2، بیماری قلبی و برخی سرطان‌ها نقش داشته باشند.

ارده به خصوص دارای لیگنان سزامین است. این ترکیب، پتانسیل آنتی اکسیدانی پر‌خاصیتی را در برخی از مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی نشان داده است. به عنوان مثال، ممکن است خطر ابتلا به سرطان را کاهش داده و از کبد شما در برابر آسیب رادیکال‌های آزاد محافظت کند.

کاهش کلسترول و تری گلیسیرید

مصرف ارده می‌تواند خطر ابتلا به برخی بیماری‌ها مانند دیابت نوع 2 و بیماری قلبی را کاهش دهد. ارده همچنین ممکن است عوامل خطر ابتلا به بیماری قلبی از جمله سطح کلسترول و تری گلیسیرید بالا را کاهش دهد.

یک مطالعه بر روی 50 نفر مبتلا به آرتروز زانو نشان داد افرادی که روزانه 3 قاشق غذاخوری (40 گرم) ارده مصرف می‌کردند، در مقایسه با گروه دیگر، سطح کلسترول را به میزان قابل توجهی کاهش دادند.

یک مطالعه 6 هفته ای دیگر روی 41 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 نشان داد افرادی که بخشی از صبحانه خود را با 2 قاشق غذاخوری (28 گرم) ارده جایگزین کردند، در مقایسه با گروه کنترل، سطح تری گلیسیرید پایین‌تری داشتند.

www.healthline.com

خواص ضد باکتریایی

ارده به دلیل آنتی اکسیدان‌های قدرتمندی که دارد، دارای خواص ضد باکتریایی است. در واقع، در برخی از کشورهای اروپای مرکزی و خاورمیانه، روغن  ارده کنجد به عنوان یک درمان خانگی برای زخم‌های پای مرتبط با دیابت استفاده می‌شود.

در یک مطالعه بر روی ظرفیت ضد باکتریایی ارده، محققان دریافتند که این عصاره در برابر 77 درصد نمونه‌های باکتریایی مقاوم به دارو آزمایش شده و مؤثر است. علاوه بر این، یک مطالعه روی موش‌ها نشان داد که ارده کنجد به بهبود زخم‌ها کمک می‌کند. محققان این خاصیت را به چربی‌ها و آنتی اکسیدان‌های موجود در روغن نسبت دادند.

 ترکیبات ضد التهابی

برخی از ترکیبات موجود در ارده بسیار ضد التهاب هستند. اگرچه التهاب کوتاه مدت یک پاسخ سالم و طبیعی به آسیب است، ولی التهاب مزمن می‌تواند به سلامتی شما آسیب برساند.

مطالعات حیوانی کشف کرده‌اند که سسامین و سایر آنتی ‌اکسیدان‌های موجود در ارده کنجد می‌توانند التهاب و درد ناشی از آسیب، بیماری ریوی و آرتریت روماتوئید را کاهش دهند. سسامین همچنین در حیوانات به عنوان یک درمان بالقوه برای آسم، وضعیتی که با التهاب راه هوایی مشخص می شود، مورد مطالعه قرار گرفته است.

در یک متاآنالیز در سال 2021، نیز افرادی که روزانه ارده مصرف می‌کردند، سطوح اینترلوکین-6 (IL-6) را کاهش دادند. این پروتئین می‌تواند به التهاب کمک ‌کند.

فواید ضد التهابی ارده
برخی از ترکیبات موجود در ارده بسیار ضد التهاب هستند.

تقویت سیستم عصبی مرکزی

ارده حاوی ترکیباتیست که ممکن است سلامت مغز را بهبود بخشیده و خطر ابتلا به بیماری‌های عصبی مانند زوال عقل را کاهش دهد. در مطالعات لوله آزمایش، نشان داده شده است که اجزای ارده دانه کنجد از مغز و سلول‌های عصبی انسان در برابر آسیب رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کند.

آنتی اکسیدان‌های دانه کنجد می‌توانند از سد خونی-مغزی عبور کنند. به این معنی که می‌توانند جریان خون شما را ترک کرده و مستقیماً بر مغز و سیستم عصبی مرکزی شما تأثیر بگذارند.

یک مطالعه حیوانی نشان می‌دهد که آنتی‌اکسیدان‌های کنجد ممکن است به جلوگیری از تشکیل پلاک‌های آمیلوئید بتا در مغز، که مشخصه بیماری آلزایمر است، کمک کنند. علاوه بر این، یک مطالعه روی موش‌ها نشان داد که آنتی اکسیدان‌های دانه کنجد اثرات مضر سمیت آلومینیوم در مغز را کاهش می‌دهد.

خواص ارده برای بهبود سرطان

برخی از مطالعات لوله آزمایش نشان داده‌اند که آنتی اکسیدان‌های دانه کنجد باعث مرگ سلول‌های سرطان روده بزرگ، ریه، کبد و سینه می‌شوند. سزامین و سزامول – دو آنتی اکسیدان اصلی موجود در دانه‌های کنجد – به طور گسترده برای پتانسیل ضد سرطانی آن‌ها مورد مطالعه قرار گرفته‌اند.

هر دوی این آنتی اکسیدان‌ها ممکن است باعث مرگ سلول های سرطانی شوند و سرعت رشد تومور را کاهش دهند. علاوه بر این، تصور می‌شود که آن‌ها از بدن شما در برابر آسیب رادیکال‌های آزاد که ممکن است خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد محافظت می‌کنند.

خواص ارده برای بهبود سرطان
آنتی اکسیدان های موجود در ارده از رشد سلول های سرطانی جلوگیری می کنند.

حمایت از سلامت قلب

دانه کنجد که ماده اصلی ارده است، با کاهش عوامل خطر مانند فشار خون بالا، تری گلیسیرید و LDL (کلسترول بد) تأثیر قدرتمندی بر سلامت قلب دارد. در یک مطالعه در سال 2014، 50 فرد مبتلا به استئوآرتریت، درمان استاندارد را به مدت 2 ماه با افزودن یا بدون افزودن 40 گرم یا حدود 1.5 قاشق غذاخوری دانه کنجد در روز انجام دادند.

در پایان مطالعه، شرکت کنندگان در گروهی که ارده مصرف کرده بودند، کاهش قابل توجهی در سطوح تری گلیسیرید و کلسترول LDL (بد) در مقایسه با گروه دیگر داشتند. بر اساس بررسی هشت مطالعه، دانه‌های کنجد ممکن است هم فشار خون سیستولیک و هم فشار خون دیاستولیک (اعداد بالا و پایین یا یک قرائت) را کاهش دهند. این موضوع می‌تواند به پیشگیری از بیماری قلبی و سکته کمک کند.

خواص ارده کنجد برای کبد چرب

ارده کنجد حاوی ترکیباتی است که می تواند به محافظت از کبد و کلیه شما در برابر آسیب کمک کند. این اندام‌ها مسئول حذف سموم و مواد زائد از بدن شما هستند. یک مطالعه بر روی 46 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 نشان داد کسانی که ارده کنجد را به مدت 90 روز مصرف کردند، در مقایسه با گروه کنترل، عملکرد کلیه و کبد را بهبود بخشیدند.

علاوه بر این، یک مطالعه لوله آزمایشی مشاهده کرد که ارده کنجد از سلول‌های کبد موش در برابر فلزی سمی به نام وانادیوم محافظت می‌کند. یک مطالعه دیگر روی جوندگان نیز نشان داد که مصرف ارده کنجد، عملکرد بهتر کبد را تقویت می‌کند. ارده باعث افزایش چربی ‌سوزی و کاهش تولید چربی در کبد شده و در نتیجه به طور بالقوه خطر ابتلا به بیماری کبد چرب را کاهش می‌دهد.

 ارده برای فشار خون

ارده دارای خاصیت آنتی ترومبوتیک است. این خاصیت باعث پیشگیری از لخته شدن خون می‌شود. ارده باعث تنظیم و کاهش کلسترول خون شده و باعث بهبود روند جریان خون در رگ‌ها می‌شود. به همین دلیل مصرف ارده برای افرادی که دارای فشار خون هستند، مفید است.

 ارده برای فشار خون
ارده از افزایش فشار خون جلوگیری می کند.

خواص ارده برای لاغری

ارده سرشار از فیبر و پروتئین است و به همین دلیل، مصرف آن باعث کاهش اشتها شده و در کنار یک تغذیه اصولی به کاهش وزن کمک می‌کند. ارده با تامین انرژی مورد نیاز روزانه و کاهش میل به ریزه خواری باعث مصرف کالری کمتر شده و مصرف اصولی آن در کنار یک تغذیه سالم، باعث لاغری می‌شود.

ارده برای یبوست

ارده به صورت طبیعی دارای روغن مخصوصی است که خواص فراوانی دارد. این حالت روغنی و روان ارده باعث کمک به دفع آسان مدفوع در افرادی که دارای یبوست شده‌اند، می‌شود. مصرف ارده باعث نرم و مرطوب شدن روده‌ها شده و در نتیجه عمل دفع را تسهیل می‌کند.

ارده کنجد برای افزایش وزن

ارده کنجد دارای چربی‌های غیر اشباع، پروتئین و فیبر فراوان است. ارده همچنین حاوی انواع ویتامین‌ها و مواد آلی و معدنی است. به همین دلیل مصرف منظم آن به صورت روزانه برای افرادی که از کمبود وزن رنج می‌برند، می‌تواند، مفید باشد.

 خواص ارده برای بدنسازان

ارده دارای پروتئین بالا و سرشار از چربی‌های سالم است. این ماده غذایی پرخاصیت، همیچنین خاصیت انرژی بخشی دارد. به همین دلیل مصرف آن برای تقویت و حجم‌ دهی به عضلات در بدنسازان بسیار مفید است. ارده همچنین باعث تسهیل و سرعت در بازسازی عضلات در بدنسازان می‌‍‌‌‌شود.

 خواص ارده برای بدنسازان
ارده به دلیل پروتئین بالا برای بدنسازان فوق العاده مفید است.

 ارده برای سرما خوردگی

مصرف ارده برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید بوده و بدن را در مقابل حمله ویروس‌ها مقاوم می‌کند. به همین دلیل استفاده از ارده برای افرادی که دچار سرما خوردگی شده‌اند می‌تواند مفید باشد.

خواص ارده با شیره انگور

ترکیب ارده با شیره انگور، خاصیت انرژی ‌زایی این ماده مغذی را افزایش می‌دهد. ارده با شیره انگور برای زنان باردار و افرادی که نیاز به تقویت سیستم ایمنی بدن دارند بسیار مفید است.

این ترکیب مغذی باعث باعث برطرف شدن کم خونی و افزایش وزن سالم می‌شود. همچنین می‌تواند به تقویت نیروی جنسی و باروری کمک کند.

 مزایای ارده با شیره توت

ارده را با مواد ارگانیک و شیرین طبیعی می‌توان در وعده‌های مختلف از جمله صبحانه استفاده کرد. ترکیب ارده با شیره توت نیز دارای مزایای ویژه‌ای است. از جمله این فواید به رفع التهابات بدن، تقویت سیستم ایمنی، رفع کم خونی و فقر آهن، افزایش انرژی بدن و بهبود سلامت استخوان‌ها می‌توان اشاره کرد.

 خواص ارده با شیره خرما

ارده زمانی که با شیره خرما شیرین و مخلوط شود دارای مزایای خاصی برای سلامتی است. مصرف ارده با شیره خرما باعث تقویت اعصاب، رفع کم خونی، تقویت نیروی جنسی، افزایش باروری، پیشگیری از انواع سرطان و تقویت  و سلامت استخوان‌ها می‌شود.

 خواص ارده با شیره خرما
ارده با شیره خرما یک معجون فوق العاده مغذی را تشکیل می دهد.

فواید ارده در طب سنتی

ارده در تغذیه و طب سنتی دارای ارزش و جایگاه ویژه‌ای است. طبع ارده در طب سنتی گرم و تر است و مصرف آن برای افرادی که دارای طبع سرد و خشک هستند بسیار مفید است. از فواید ارده درطب سنتی به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

  • تنظیم درجه حرارت بدن
  • تقویت سیستم گوارشی
  • رفع کم خونی
  • تقویت استخوان‌ها
  • بهبود وضعیت جنسی

خواص ارده برای صبحانه

مصرف ارده به عنوان یک میان وعده و یا حتی یک وعده مقوی پیشنهاد شود. استفاده از ارده در وعده صبحانه نیز دارای مزایای ویژه‌ است. از جمله این خواص به موارد زیر اشاره می‌کنیم:

  • افزایش سیستم ایمنی
  • تقویت بدن
  • تامین انرژی روزانه
  • کاهش کلسترول
  • کمک به کاهش وزن
  • رفع کم خونی
  • تقویت اعصاب
خواص ارده برای صبحانه
از مصرف ارده برای وعده صبحانه غافل نشوید.

آنچه از مقاله خواص ارده آموختیم:

ارده یک راه خوشمزه برای افزودن آنتی ‌اکسیدان‌های قوی، چربی‌های سالم و همچنین چندین ویتامین و مواد معدنی مهم و ضروری به رژیم غذایی شما است. از خواص ارده به خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و کاهش وزن، سلامت استخوان‌ها و دیگر مزایای سلامتی آن مثل کاهش عوامل خطر بیماری قلبی و محافظت از سلامت مغز می‌توان اشاره کرد. از مصرف این ماده غذایی با ارزش غافل نشوید.

سوالات متداول مقاله خواص ارده:

1- ارده را با چی بخوریم تا خواص بیشتری داشته باشد؟

ارده را می‌توان با انواع شیره‌های گیاهی مقوی مثل شیره خرما، شیره انگور و یا شیره توت استفاده کرد.

2- چرا ارده برای تقویت استخوان‌ها مفید است؟

ارده سرشار از ویتامین‌ها و مواد آلی و معدنی به خصوص کلسیم و منگنز است و به همین دلیل برای سلامت و تقویت استخوان‌ها مفید است.

3- طبع ارده کنجد چیست؟

طبیعت ارده کنجد در طب سنتی گرم و تر بوده و مصرف آن برای افراد دارای طبع سرد توصیه می‌شود.

منبع:

aanmc.org

author-avatar

درباره مریم اصیلی

من مریم اصیلی هستم از مرداد سال 1395 کار ترجمه تخصصی در حوزه‌ی سلامت را شروع کردم و بعدها به عنوان مدیر محتوا در مجموعه به اندام دکتر کرمانی به کارم ادامه دادم؛ علاقه‌ی شدیدی به تولید محتوا دارم و در حال حاضر بیش از 7 ساله که در حوزه‌ی سلامت و تغذیه محتوای تخصصی تولید یا بر محتوای تولید شده نظارت می‌کنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *