ارزش غذایی

9 تفاوت روغن زیتون بکر و فرابکر | کدامیک بهتر است؟

تفاوت روغن زیتون بکر و فرابکر

زیتون خوراکی و روغن زیتون یک جز جدانشدنی از رژیم غذایی سالم هستند که تقریبا همه، آنها را دوست دارند! اما روغن زیتون هم انواع دارد، و دو نوع بسیار پرطرفدار آن روغن زیتون بکر و فرابکر است. در این مقاله سعی داریم چند تفاوت روغن زیتون بکر و فرابکر را برای شما بیان کنیم. تا انتها با ما همراه باشید.

دسترسی سریع به تیترهای مطالب

تفاوت روغن زیتون بکر و فرابکر

روغن زیتون بکر و فرابکر دو نوع از انواع روغن‌های زیتون است که کمی باهم تفاوت دارند. اصلی ترین تفاوت روغن زیتون بکر و فرابکر در روش استخراج آن‌هاست.

روغن زیتون فرابکر (بودار) یا extra virgin در استخراج اول به دست می‌آید؛ در حالی که روغن زیتون بکر در فشار دوم یا سوم زیتون به دست می‌آید. اما غیر از روش تهیه، طعم و مزه، بو، مقدار اسیدیته، و قیمتشان هم باهم تفاوت دارد. در ادامه به تفاوت‌های اصلی بین این دو نوع روغن می‌پردازیم:

روش تهیه

اولین تفاوت روغن زیتون بکر و فرابکر در روش تهیه‌ی آنهاست. روغن زیتون بکر بدون هیچ فرآیند تصفیه‌ای تولید می‌شود. به این شکل که دانه‌های زیتون خمیر می‌‌شوند و از آن خمیر، روغن بکر استخراج می‌شود.

درحالی که روغن زیتون فرابکر کمتر از روغن بکر مورد پردازش قرار گرفته‌است به این صورت که پس از برداشت دستی زیتون از درخت، با فشار مکانیکی سرد (یعنی بدون استفاده از حرارت یا مواد شیمایی) فرآوری می‌شوند و روغن زیتون فرابکر به دست می‌آید.

تفاوت روغن زیتون بکر و فرابکر
یک تفاوت روغن زیتون بکر و فرابکر در طرز تهیه‌ی آن است.

طعم

هرچند هر دو روغن مزه زیتون خالص را دارند، اما روغن زیتون بکر دارای طعم ملایم‌تری نسبت به روغن فرابکر است درحالی که روغن فرابکر دارای طعم تلخ و تیزتری است.

بو

مهم‌ترین تفاوت روغن زیتون بکر و فرابکر در بوی آنهاست. هرچند روغن زیتون بکر و فرابکر هر دو دارای بو هستند، اما روغن زیتون فرابکر دارای بوی تندتری نسبت به روغن زیتون بکر است.

کاربرد

یک تفاوت روغن زیتون بکر و فرابکر کاربرد متفاوت آنهاست. روغن زیتون فرابکر بیشتر مناسب کباب کردن و سالاد است، اما روغن زیتون بکر را برای سرخ کردن با دمای پایین هم می‌توان استفاده کرد.

کاربرد روغن زیتون فرابکر

اسید اولئیک

اسید اولئیک موجود در روغن زیتون بکر بیشتر از روغن زیتون فرابکر است؛ به این صورت که در هر صد گرم روغن فرابکر 0.8 گرم اسید اولئیک و در هر صد گرم روغن زیتون بکر 2 گرم اسید اولئیک وجود دارد.

خواص

یک تفاوت روغن زیتون بکر و فرابکر در مقدار خواص آنهاست. در روش تولید روغن فرابکر، خواص، مواد معدنی و ویتامین‌های موجود در زیتون به نحو بهتری حفظ می‌شوند.

رنگ

مورد دیگر از تفاوت روغن زیتون بکر و فرابکر رنگ‌ آن‌هاست. رنگ روغن زیتون فرابکر تیره‌ و رنگ روغن زیتون بکر کمی روشن‌تر است.

رنگ روغن زیتون فرابکر
رنگ روغن زیتون فرابکر سبز تیره است.

کیفیت

هرچند روغن زیتون بکر هم کیفیت خوبی دارد اما روغن زیتون فرابکر با کیفیت‌ترین نوع روغن زیتون محسوب می‌شود!

قیمت

به دلیل خلوص بالاتر روغن زیتون فرابکر، این روغن گران‌تر است.

روغن زیتون بکر چیست؟

روغن زیتون بکر روغنی است که از خرد شدن و خمیر کردن زیتون به دست می‌‌آید. پس از ورز دادن این خمیر، روغن آن توسط دستگاه سانتریفیوژ جدا می‌شود. طعم و عطر متفاوت و خاص این روغن، حاکی از خالص و طبیعی بودنش است.

روغن زیتون بکر
در پردازش روغن زیتون بکر هیچ گونه ماده شیمیایی استفاده نشده‌است.

انواع روغن زیتون بکر

پیش از دسته بندی انواع روغن زیتون بکر، باید ابتدا با انواع روغن زیتون آشنا شوید. طبق تعریف انجمن بین المللی روغن زیتون (International Olive Oil Council) انواع روغن زیتون به 5 دسته تقسیم می شود:

  • روغن زیتون فرابکر  (Extra virgin olive oil)
  • روغن زیتون بکر  (Virgin olive oil)
  • روغن زیتون تصفیه شده بی بو  (Refined olive oil)
  • روغن زیتون لامپانت  (Lampante olive oil)
  • روغن تفاله زیتون (Pomace olive oil)

و اما انواع روغن زیتون بکر عبارتند از: “روغن زیتون بکر خوب” و “روغن زیتون بکر معمولی”.

کاربرد روغن زیتون بکر

روغن زیتون بکر، به عنوان یکی از بهترین و طبیعی‌ترین انواع روغن زیتون، فواید و کاربردهای فراوانی دارد! به طور مثال یکی از کاربردهای روغن زیتون بکر، استفاده در آشپزی است. این روغن دارای طعم و بوی ملایمی نسبت به دیگر انواع روغن است و برای استفاده در پخت و پز، سس، سالاد و یا سرخ کردن بسیار کاربرد دارد.

کاربردهای روغن زیتون بکر
روغن زیتون بکر را برای پخت و پز و انواع سالاد می‌توانید به کار ببرید.

همچنین مراقبت از پوست و مو هم یکی از کاربردهای روغن زیتون بکر است؛ چراکه این روغن دارای خواص آنتی اکسیدانی است که به پوست کمک می کند از آسیب های محیطی در امان باشد. شما می توانید از این روغن در ماسک صورت یا به عنوان روغن مرطوب کننده برای موهایتان استفاده کنید.

همچنین می توانید برای برطرف کردن مشکلات گوارشی روزانه یک قاشق غذاخوری روغن زیتون بکر میل کنید. این روغن نه فقط برای دستگاه گوارش بلکه برای دستگاه گردش خون هم بسیار مفید است. مصرف منظم روغن زیتون بکر می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی کمک کند چراکه دارای خواص ضد التهابی و آنتی‌اکسیدانی است که به سلامت قلب کمک می‌کند.

روغن زیتون فرابکر چیست؟

روغن زیتون فرابکر یا فوق بکر، به روغن زیتون تصفیه نشده‌ گفته می شود. این روغن، باکیفیت‌ترین نوع روغن زیتون است و به طلای مایع معروف است! به دلیل روش استخراج روغـن فرابکر، وقتی آن را مزه کنید طعم واقعی زیتون را احساس می‌کنید؛ همچنین تمام ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود در میوه زیتون در این روغن به فراوانی وجود دارد. همانطور که بالاتر هم گفتیم، این نوع روغن دارای رنگ سبز تیره‌تری نسبت به روغن زیتون بکر است.

نحوه تشخیص روغن زیتون فرابکر اصل

تشخیص روغن زیتون فرابکر اصل از نسخه‌های تقلبی به روش‌های مختلف انجام می‌شود. به طور مثال از بو، طعم، رنگ و یا آزمایش یخچال می توانید روغن زیتون فرابکر اصل را تشخیص دهید.

تشخیص از طریق بوی طبیعی

روغن زیتون فرابکر اصل باید بوی تازگی و میوه زیتون را داشته باشد. اگر بوی آن شیرین و یا متفاوت با بوی زیتون باشد، احتمال تقلبی بودن آن بالاست.

بوی روغن زیتون فرابکر
روغن زیتون فرابکر اصل بوی تازگی می‌دهد.

طعم

روغن زیتون فرابکر اصل طعم تند و تیزی دارد، اما تلخی آن باید بعد از مدت کوتاهی از بین برود. اگر روغن زیتون شما دارای طعم شیرین و یا روغن‌های دیگری مانند روغن آفتابگردان است، احتمالا تقلبی است!

رنگ

روغن زیتون فرابکر اصل دارای رنگ سبز تیره است. اگر روغن زیتون شما دارای رنگ زرد کم رنگ یا قهوه‌ای است، احتمالا اصل نیست.

آزمایش یخچال برای تشخیص اصل بودن

آزمایش یخچال برای تشخیص اصل بودن روغن زیتون فرابکر به این صورت است که روغن را به مدت 24 ساعت در یخچال بگذارید و سپس وضعیت آن را مشاهده کنید. اگر روغن شما بعد از این مدت به صورت مایع باشد، نشان دهنده اصل و باکیفیت بودن روغن است. اما اگر روغن به صورت جامد و یا کریستالی درآمد، پس احتمالا اصل نیست.

تشخیص روغن زیتون فرابکر اصل
با آزمایش یخچال می توانید روغن زیتون فرابکر اصل را تشخیص دهید.

کدام یک بهتر است؟ روغن زیتون بکر یا فرابکر؟

انتخاب بین این دو روغن به نیازها و سلیقه شخصی شما بستگی دارد. اما روغن زیتون فرابکر طعمی تندتر و تلخ تر، بوی غلیظ‌تر، خواص بیشتر و خلوص و کیفیت بالاتری دارد. این روغن بدون هیچگونه مواد شیمایی تولید می‌شود و خالص‌ترین نوع روغن زیتون است.

در عین حال روغن زیتون بکر هم بسیار باکیفیت است اما طعم آن ملایم‌تر است و به غذاها طعمی دلپذیر می‌بخشد. این روغن خلوص کمتری هم دارد.

به طور کلی، اگر به دنبال روغنی با خواص طبیعی و بدون مواد شیمیایی در مراحل پردازش روغن هستید، روغن زیتون بکر را انتخاب کنید. اگر تمایل به خرید روغنی با خواص بیشتر و کیفیت بالاتر دارید، روغن زیتون فرابکر را انتخاب کنید.

روغن زیتون کشاورز

روغن زیتون کشاورز یکی از بهترین و باکیفیت‌ترین محصولات غذایی کشاورز است که به صورت کاملا طبیعی و از میوه‌های تازه زیتون به دست می‌آید. این روغن فاقد هرگون افزودنی و روغن حامل دیگریست و روند تولید آن کاملا منطبق با اصول بهداشت غذایی می‌باشد.

آنچه از مقاله تفاوت روغن زیتون بکر و فرابکر آموختیم:

در این مقاله به 9 تفاوت روغن زیتون بکر و فرابکر پرداختیم و تعریف هرکدام و کاربردهایشان را توصیف کردیم. امید است با خواندن این مقاله بتوانید تصمیم بگیرید که کدام روغن برای نیاز و مصرف شما مناسب تر است و تصمیم بهتری بگیرید!

سوالات متداول

1. تفاوت روغن زیتون بکر و فرابکر چیست؟

تفاوت روغن زیتون بکر و فرابکر در طعم، مزه، بو، رنگ، قیمت، مقدار اسید اولئیک و خلوص آن‌هاست. روغن زیتون بکر مناسب برای سرخ کردن، دارای قیمت مناسب تر، طعم و بوی ملایم تر، رنگ روشن‌تر و مقدار اسید لوئیک کمتر است.

2. بهترین نوع روغن زیتون کدام است؟

بهترین نوع روغن زیتون، روغن زیتون فرابکر است چرا که در مراحل تولید آن از مواد شیمیایی استفاده نشده و بسیار خالص تر و باکیفیت‌تر است طوری که به طلای زرد معروف است!

3. کاربرد روغن زیتون فرابکر چیست؟

روغن زیتون فرابکر در آشپزی، تولید محصولات زیبایی، آرایشی و برخی داروها کاربرد دارد.

author-avatar

درباره مریم اصیلی

من مریم اصیلی هستم از مرداد سال 1395 کار ترجمه تخصصی در حوزه‌ی سلامت را شروع کردم و بعدها به عنوان مدیر محتوا در مجموعه به اندام دکتر کرمانی به کارم ادامه دادم؛ علاقه‌ی شدیدی به تولید محتوا دارم و در حال حاضر بیش از 7 ساله که در حوزه‌ی سلامت و تغذیه محتوای تخصصی تولید یا بر محتوای تولید شده نظارت می‌کنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *