آیا روغن کنجد سرخ کردنی است یا تنها باید از آن در خورشها و یا برای تفت دادن استفاده کرد؟ برای پاسخ به این سوال لازم است که با نقطه دود روغن کنجد آشنا شوید.
نقطه دود روغن کنجد چقدر است؟
خوشبختانه نقطه دود روغن کنجد بالا و نزدیک به 437 درجه فارنهایت یا 225 درجه سانتیگراد است!
بین روغنهای گیاهی بالاترین نقطه دود برای روغن آفتابگردان است و در مقامهای بعدی روغنهای پالم و سویا نقطه دود بالایی دارند، اما از آنجا که روغن پالم سالم نیست و روغن سویا هم تراریخته است، گزینه مناسبی برای سرخ کردن نیستند و توصیه میشود روغن بعدی با نقطه دود بالا یعنی روغن سرخ کردنی کنجد را استفاده کنید.
اما یک نکته مهم که باید توجه کنید! درست است که روغن کنجد سرخ کردنی است، اما توصیه میشود با شعله ملایم و در مدت کوتاه از آن استفاده کنید و نه اینکه شعله گاز را تا انتها زیاد کنید یا مدت خیلی زیادی غذا را با این روغن سرخ کنید! چراکه روغن کنجد یک روغن طبیعی است و حرارت بسیار شدید و بالا را تحمل نمیکند. جدا از این قضیه، به طور کلی توصیه میشود هیچ روغنی را بیش از حد داغ نکنید چراکه غذای شما دیگر سالم نیست.
در چه درجهای روغن کنجد دود میکند؟
درجه دود زایی یک روغن معمولاً به عنوان نقطه دود آن (Smoke Point) شناخته میشود. نقطه دود یک روغن به درجه حرارتی اشاره دارد که وقتی روغن به آن حرارت برسد پایداریاش از بین میرود و ساختار مولکولهای آن متلاشی میشوند. در نتیجه مواد شیمیایی و مضر در روغن ایجاد میشود و میسوزد و رنگ و بوی آن تغییر میکند!
هرچه روغن نقطه دود بالاتری داشته باشد برای سرخ کردن غذا مناسبتر است. همانطور که گفتیم برای روغن کنجد، این نقطه معمولاً حدود 437 درجه فارنهایت یا 232 درجه سانتیگراد است. این درجه حرارت نسبتاً بالایی است و به این معناست که روغن کنجد در برابر حرارت تحمل خوبی دارد.
چه روغنی برای سرخ کردن مناسب است؟
مهم ترین ویژگیهای روغن سرخ کردنی، این دو مورد است: نقطه دود بالا و پایداری آن!
روغنهای حاوی سطوح بالاتر چربیهای اشباع، به هنگام حرارت، پایداری بیشتری نشان میدهند بنابراین روغنهایی با ساختار چربیهای اشباع و تک غیراشباع مناسب برای استفاده در فرآیند سرخکردن هستند. به همین دلیل است که روغنهای پختوپز که دارای مقادیر زیادی چربیهای غیراشباع چندگانه هستند، مناسب سرخ کردن نیستند؛ زیرا چربیهای غیراشباع چندگانه دارای پیوندهای دوگانه در ساختارشان هستند، که ممکن است با اکسیژن واکنش داده و در حرارت بالا، ترکیبات آسیبزا تولید کنند.
یعنی به عبارت ساده تر، برای استفاده در غذاهای سرخ کردنی، دنبال روغنی باشید که نقطه دود بالایی داشته و پایدار باشد؛ و چنین ویژگیهایی در روغنهایی مثل روغن ذرت، روغن آفتابگردان، روغن سویا و روغن کنجد سرخ کردنی یافت میشود.
روغن کنجد برای چه مواردی بهتر است استفاده شود؟
روغن کنجد به دلیل خواص مفید و تغذیهای زیادی که دارد، انتخاب بسیار خوبی برای افزودن به سفره مواد غذایی است و توصیه میکنیم حتما آن را در سبد خرید خود قرار دهید. روغن کنجد در موارد زیر کابرد دارد.
سرخ کردن و پخت غذاها: همانطور که گفتیم روغن کنجد سرخ کردنی است و برای سرخ کردن و پخت مواد غذایی، بهویژه در آشپزی آسیایی (مانند ژاپنی و کرهای، ایرانی، عربی) استفاده میشود. این روغن به غذاها طعم و عطر خاصی میدهد.
استفاده در سالاد و دسر: برای تهیه سسها، و برخی از دسرها و سالادها، استفاده از روغن کنجد ایده خوبی است.
آنچه از مقاله روغن کنجد سرخ کردنی است آموختیم:
در پاسخ به این پرسش که آیا روغن کنجد سرخ کردنی است و آیا روغن سرخ کردنی کنجد وجود دارد یا نه باید بگوییم که: بله. روغن کنجد به دلیل نقطه دود بالایی که دارد میتواند برای سرخ کردن نیز استفاده شود. اما نکته مهم این است که در هنگام خرید و مصرف، از روغن کنجد با کیفیت و تمیز استفاده کنید و آن را در شرایط مناسب نگهداری کنید تا خواص آن حفظ شود.
سوالات متداول
آیا روغن کنجد سرخ کردنی است؟
بله از روغن کنجد برای سرخ کردن غذاها میتوانید استفاده کنید، اما به این شرط که آن را با شعلهی خیلی بالا حرارت ندهید.
نقطه دود روغن کنجد چقدر است؟
نقطه دود روغن کنجد بالا و نزدیک به 437 درجه فارنهایت یا 225 درجه سانتیگراد است!
کدام روغن برای سرخ کردن مناسبتر است؟
برای استفاده در غذاهای سرخ کردنی، دنبال روغنی باشید که نقطه دود بالایی داشته و پایدار باشد؛ و چنین ویژگیهایی در روغنهایی مثل روغن ذرت، روغن آفتابگردان، روغن سویا و روغن کنجد سرخ کردنی یافت میشود.